sunnuntai 22. lokakuuta 2017

43. Hermoston evoluutio menossa väärään suuntaan

Kuvassa on yksi maailman vanhimmaksi väitetyistä fossiileista. Se on 520 miljoonaa evoluutiovuotta vanha 'mato'.


Fossiili toukasta, jolta näkyy myös hermosto (alakuva). Credit: Jie Yang

Tällä monijalkaisella eliöllä on kaikki tarvittavat ominaisuudet: aistit, hermosto, ruuansulatus ja muut sisuskalut, lihakset ja liikuntaelimet. Mikroskooppisella tasolla se on hyvin monimutkainen, vaikkei se ihminen olekaan. Sitä vanhempia fossiileja ei juurikaan ole löydetty ja tätä kyseistä lajia ei yhtään.

Merkittävää tässä löydössä on, että sen hermosto on monimutkaisempi kuin vastaavilla eliöillä nykyisin. Siis sen jälkeen sen hermosto on vain yksinkertaistunut 520 miljoonan evoluutiovuoden aikana. Se on taantunut eli se on menettänyt geneettistä informaatiota. Tästä tutkijoiden varmistamasta toteamuksesta nousee tämä yksinkertainen kysymys: 

Milloin se sitten monimutkaistui?

Sehän ilmestyi fossiilirekisteriin täysin valmiina, yhtäkkiä, jopa monipuolisempana kuin esiintyy nykyään - yhtenä ensimmäisistä eliöistä.

Tästä löydöstä kertova tieteellinen artikkeli on kokonaisuudessaan täällä:

Huomaa erityisesti tämä kommentti kyseisestä artikkelista:
" In contrast, these dozens of nerves have been lost independently in the tardigrades (water bears) and modern arthropods, suggesting that simplification played an important role in the evolution of the nervous system."

Tietoa on helppo menettää. Jokin geeni voi sammua (eli laitetaan epigeneettisesti pois päältä) tai mutaatiot voivat rikkoa sen, jolloin tuloksena on toimimattomia myttyproteiineja. Tällöin eliön jokin rakenne jää kehittymättä. Hermoston menettäminen on siis helppoa. Ei tämä ole mitään evoluutiota, ei siinä mikään kehity, vaan korruptoituu, taantuu, menetetään geneettistä tietoa.

Sen sijaan hermoston kehittyminen tyhjästä monimutkaisemmaksi vaati uutta geneettistä informaatiota ja tälle ei ole olemassa uskottavaa mekanismia.

Miten tämä fossiili sitten on voinut olla niin kehittynyt jo noin väitetyn varhain?

Informaation ei ole havaittu syntyvän itsestään, vaan sen on aina jokin tietoinen älykäs mieli luonut. Kirjat eivät synny itsestään kirjastoon. Kaikki tietävät sen. Jonkun täytyy ne kirjoittaa ja jo sitä ennen ajatella, mitä kirjoittaa. Ajatteluun menee yleensä paljon enemmän aikaa ja energiaa kuin kirjoittamiseen. Se on luovaa työtä ja sen tuloksena on jotain uutta. Samoin on biologisen elämän kirjan DNA:n kanssa. Joku on sen kirjoittanut omien aivoitustensa mukaisesti ja se on ollut luova työ. Häntä kutsutaan Luojaksi. Tutustu Luojaasi, tien hänen luokseen tunnet ja teitä on vain yksi, älä eksy siltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti